Noticies i divulgació científica

dijous, 10 de novembre del 2011

Treballs del sistema solar 1r ESO (2a part)

Per continuar amb l'entrada anterior, ací tenim uns altres treballs molt bons fets pels alumnes de 1r ESO:

Aquest, encara que en la foto no s'aprecia molt bé, te llum en els astres, i queda molt bonic.



Ací tenim un altre que mostra molt bé en 3 dimensions la disposició dels astres del Sistema Solar:



I aquest altre, de Adrian Tendero (1r A) incorpora un motor per a simular el moviment dels astres:


Aquest es una bona maqueta de Saturn, de Rosa Cebrián (1r B)


I ací tenim un que incorpora pedres per a simular el cinturó d'asteroides


Aquest altre és per a penjar-lo al sostre



I per últim, la representació del Sistema de Niko Sánchez  i Alejandro Llopis  (1r B)


diumenge, 23 d’octubre del 2011

Treballs del sistema solar de 1r ESO

La setmana pasada alguns dels alumnes de 1r ESO B portaren maquetes i murals del sistema solar, algunes de elles realment impresionants. Per a que tots pogam vore-les, ací teniu algunes fotos:

Aquest el va fer Aaron Rodriguez, i en ell el Sol s'encenia, tots els planetes i Lluna giraven, i fins i tot podiem vore un cometa creuant:



Marta Navarro Barberà i Nerea Sabater feren aquest en el que podem vore tot el sistema, i de fons, la nostra galàxia:


Miriam Giménez va fer un mural en suro:

Altres opcions varen ser, també en suro, però amb base, horitzontal, com els de Alejandro Llopis i Niko Sánchez, Triana i Rocío Ruiz amb Marta Navarro García, o Pau García. Pau, fins i tot va ficar els asteroides emprant alfilers:

El de Rocio, Triana i Marta aconseguia un efecte impactant emprant purpurina per a simular estreles:

Per últim, un molt original, el que feren Milena Mora i Ángeles López, per a penjar al sostre i amb tots els astres colgant:

Bé. ací teniu una xicoteta mostra de idees i bons treballs, esperem que això tan sols siga l'inici!



dilluns, 17 d’octubre del 2011

Cicle de conferències: El que no sabem



"El vestit verd de l'emperador".


Per  J.J. Gómez Cadenas
En la ultima dècada, la idea de "desenvolupament sostenible" i "energia neta" per a combatre el canvi climàtic i l'escassesa de combustibles fòssils s'ha implantat en el llenguatge de la premsa i els politics, així  com en l’ideari popular. Però... és realment viable aquest desenvolupament sostenible? És factible, en un període de temps raonable aspirar a un món mogut per "energia neta?" O bé ocorre que el nou vestit de la energia, com el de l'emperador de la rondalla és pura il·lusió i xerrameca?
J.J. Gómez Cadenas: És catedràtic excedent de física atòmica i nuclear i professor d’investigació del CSIC. La seva carrera professional s'ha dedicat a l'estudi de la porció mes diminuta de realitat, els neutrins. També és assagista, divulgador de la ciència i novel·lista.

Dia 20/10/2011
Hora a les 19 h.
Lloc: Aula Cultural de la CAM de Torrent
Sala d' actes
Centre de Formació
C/ Caja de Ahorros 4 Torrent
 
Cátedra de Divulgació de la Ciència
Universitat de València
Gabinet de Política Científica

dijous, 13 d’octubre del 2011

Visita al Instituto de Biomedicina de Valencia

El próximo 18 de octubre, el alumnado de Biología de 2º de bachillerato visitará las instalaciones del centro de investigación del CSIC dedicado a la Medicina. El él se desarrollan investigaciones en muy diversas líneas. Una de ellas es la estructura tridimensional de las proteínas. En otra línea se estudian las enfermedades neurodegenerativas como el Parkinson.
Una parte muy interesante de otras investigaciones es su aplicación a la curación de lesiones nerviosas mediante mecanismos de regeneración neuronal.
Si quereis más información visitad aquí su web.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

La Estació Espacial Internacional passarà en octubre de 2011 per damunt de Torrent

 La costa mediterrània  de la península ibèrica des de la ISS


Els pròxims dies es farà visible la ISS en les primeres hores de la nit. Només cal alçar el cap i mirar en la direcció adequada i en el moment adequat.
Les dades estan baix. Els millors moments estan ressaltats.
El 20 d'octubre serà espectacular. ( Si no plou, clar.)

Passades visibles de la Estació Espacial Internacional. Octubre 2011

Date
Mag
Starts
Max. altitude
Ends
Time
Alt.
Az.
Time
Alt.
Az.
Time
Alt.
Az.
14 Oct
-1.2
20:26:59
10
SSE
20:27:59
13
SE
20:27:59
13
SE
15 Oct
-2.4
21:02:55
10
SW
21:05:04
38
SSW
21:05:04
38
SSW
16 Oct
-2.1
20:05:13
10
S
20:07:50
25
SE
20:09:38
15
E
17 Oct
-3.2
20:42:16
10
WSW
20:45:22
68
NW
20:46:19
40
NNE
18 Oct
-3.1
19:44:02
10
SSW
19:47:02
48
SE
19:50:05
10
ENE
18 Oct
-1.1
21:20:46
10
WNW
21:22:50
21
NW
21:22:50
21
NW
19 Oct
-2.2
20:21:44
10
WSW
20:24:40
37
NNW
20:26:56
15
NNE
20 Oct
-3.4
19:23:03
10
SW
19:26:10
83
NW
19:29:18
10
NE



Susana Fajarnés




dimarts, 27 de setembre del 2011

dijous, 23 de juny del 2011

Nanotecnologia


Nanotecnología.

Conjunt de treballs presentats per alumnes de 1er de batxillerat a la professora Francesca Hervás. Aquestos treballs formen part de la avaluació de la unitat didàctica 7 de Ciències per al Món Contemporani.

Video sobre el grafeno.

youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-YbS-YyvCl4

dissabte, 18 de juny del 2011

Metales Preciosos



Se suelen denominar metales preciosos, a aquellos que se encuentran en estado libre en la naturaleza, es decir, no se encuentran combinados con otros elementos formando compuestos.

En joyería, los metales preciosos suelen ser el oro, (Au), la plata, (Ag), el paladio (Pd), el platino, (Pt), y el rodio, (Rh). Una de las características fundamentales de una joya es su durabilidad y por eso se usan los materiales más nobles conocidos.

A veces, los metales nobles no presentan todas las cualidades mecánicas que serían deseables para su uso en orfebrería, joyería o bisutería, por eso se usan aleaciones (Aleaciones de oro, de plata, de platino, de paladio, de rodio y otros no tan utilizados).

Con los metales preciosos se mueve mucho dinero, y por ello hay muchos robos relacionados con ellos, por ejemplo, hace relativamente poco fueron denunciados una serie de robos de catalizadores de camiones y todoterrenos. Un catalizador es una parte del vehículo situada junto al tubo de escape que contiene platino, paladio y rodio.

“Los robos se producen tanto en vehículos particulares como en desguaces, para posteriormente vender los catalizadores sustraídos, a través de intermediarios, a fundiciones en el extranjero para poder extraer los metales preciosos: platino, paladio y rodio. “

“De hecho, en este tipo de vehículos además de una mayor facilidad para robar la pieza sin necesidad de gatos o otros elementos para levantar el coche, los catalizadores son de mayor tamaño y por tanto el precio que se paga por ellos en el mercado negro es superior, llegando a los 300 euros.

El precio real de mercado de un catalizador de un turismo oscila entre los 300 y los 800 euros, pero en el caso de vehículos industriales la cifra se dispara a los 1.000 y 3.000 euros, según apuntaron fuentes de un taller mecánico, lo que supone un gran desembolso para la víctima del robo.“

Noticia sobre robo de catalizadores (Levante-EMV)

Información sobre metales preciosos, aleaciones, utilización, etc


César Andrés Expósito Femenía. (1º Bat. C)



dimarts, 7 de juny del 2011

Dalí i la matemàtica


La ciència sovint es troba unida a l'art. Salvador Dalí s'inspirava en la ciència del moment per a les seves creacions pictòriques i escultòriques. En la seva obra podem trobar equacions, teoria de catàstrofes, galledes, sistemes de coordenades, mosaics, anamorfosis i trencaclosques matemàtics. Repassarem l'obra del genial artista fixant-nos en alguns dels elements de matemàtica que utilitza


A càrrec de Fernando Blasco

Professor Titular de Matemàtica Aplicada en la Universitat Politècnica de Madrid. Un dels seus interessos és la divulgació de les matemàtiques a tots els nivells i la integració de la ciència en la cultura. En aquest sentit, en 2005 va rebre el premi Ciència en Acció en la modalitat de Posada en escena, per transmetre conceptes matemàtics en el marc d'un espectacle d'il·lusionisme. És autor dels llibres "Matemagia" i el " El periodista matemático".

Data 09/06/2011
Hora : 19h
Lloc: Aula CAM
Sala d'actes. Centre de Formació
C/ Caja de Ahorros 4 . Torrent

diumenge, 22 de maig del 2011

22 de maig. Dia internacional de la diversitat biològica

El Dia Internacional de la Diversitat Biològica (International Day for Biological Diversity) se celebra tots els anys el 22 de Maig. Va ser instituïda per l'Assemblea General de les Nacions Unides al desembre de 2000, per a commemorar la data d'adopció del text del Conveni sobre la Diversitat Biològica en aqueix dia de l'any 1992.

Missatge de Ban Ki-moon, Secretari General Dia Internacional de la Diversitat Biològica, 22 de maig de 2011

«Els beneficis dels boscos són summament amplis. Els boscos capten i emmagatzemen aigua, estabilitzen els sòls, alberguen la biodiversitat i fan una important contribució a la regulació del clima i dels gasos d'efecte hivernacle que estan causant el canvi climàtic. [...] inste a tots els sectors de la societat al fet que renoven el seu compromís amb l'ordenació, la conservació i el desenvolupament sostenible de tots els tipus de boscos per al nostre futur col·lectiu.».


Només una cinquena part dels boscos primaris originals segueixen intactes, i la meitat de les quals queden estan amenaçades. En roig podem veure les zones ja perdudes, i en verd les que queden intactes. Les multinacionals de la fusta segueixen arrasant les últimes fronteres forestals. El consum de fustes tropicals s'incrementa. El 71% dels boscos destruïts al llarg de la història ho ha sigut en els últims 20 anys. Segons el govern brasiler el 80% de la fusta que s'extrau actualment de l'Amazònia brasilera és il·legal.

Diguem NO al ús de fusta tropical. Estem destruint el paradís.





Susana Fajarnés

dissabte, 7 de maig del 2011

Lagartija ibérica


La lagartija ibérica ( Podarcis hispanica) es uno de los reptiles españoles más conocidos y abundantes. Se alimentan de pequeños animales, pero si encuentran un trozo de fruta tambíen se la comen. ¡O lo intentan...!
Respetemos y admiremos a estos pequeños habitantes de los taludes de piedra y paredes.

Susana Fajarnés

dilluns, 18 d’abril del 2011

Llibres, llibres...




Amb motiu del dia del llibre des d'ací vos animem a llegir els llibres de Gerald Durrell. Vos divertireu i a més aprendreu moltes coses sobre animals.
Els alumnes guanyadors del concurs de fotografia de Chera han rebut com a premi llibres d'aquest autor.
Els millors formen la trilogia de Corfú, i es titulen:
La meua família i altres animals, Bestioles i altres parents i El jardí dels déus.

Gerald Durrell va fundar un zoològic dedicat a la conservació i reproducció d'espècies amenaçades. Està en l'illa de Jersey i és fantàstic. Els diners de la venda dels llibres de Durrell es dediquen a la fundació que dona suport al zoo.




Susana Fajarnés

dimarts, 12 d’abril del 2011

Conferència de Juli Peretó en l'aula de la CAM


Juli Peretó continuarà el cicle de conferències de divulgació de la ciència el 14 d'abril amb “L'Inici de la Vida”, en la qual enllaçarà a Darwin, amb els 150 anys que segueixen d'avanços en geologia, biologia, química i astronomia, per a arribar a la proposta de Oparin.

Recordeu. A les 7 de la vesprada.

dissabte, 9 d’abril del 2011

La ISS es desplaça cada dia sobre els nostres cels.



Tot el que vullga podra veure el pas de la Estació Espacial Internacional si alça el cap per a mirar el cel en els minuts indicats a la taula que mostrem dalt. Encara que la ISS passa aquests pròxims dies moltes vegades per sobre del nostre pais, he seleccionat els moments en que la podren veure millor i més brillant. Els més brillants són els que tenen la magnitut més negativa. Poseu-los en l'agenda del mòbil per a recordar-ho.!
Val la pena!!!

Animeu-vos a fotografiar-la. En la pàgina web que apareix baix hi ha una galeria de fotos que envien els aficionats.
ATENCIÓ , SI FEU FOTOS AMB UNA CERTA QUALITAT, presenteu-las al departament de ciències i tal vegada tindran premi.
Si voleu més informació, parleu amb el professorat del departament de ciències.


"La ISS es desplaça cada dia sobre els nostres cels a una altura d'uns 400 kilometres. La seua capacitat per a reflectir la llum del sol fa possible que la puguem contemplar fàcilment. La seua superfície la converteix en el segon objecte més brillant en la nit, després de la Lluna i per davant de Venus." http://www.estacionespacial.com/pasos.php

Susana Fajarnés

dijous, 7 d’abril del 2011

UNA ISLA DE BASURA FORMA EL OCTAVO CONTINENTE



De todos es sabido que los residuos plásticos no se desintegran como sí ocurre con otros tipos de desperdicios. Se calcula en más de 10 toneladas al año la cantidad de plásticos arrojados que llegan al mar. A diferencia de lo que se piensa, no todos van a parar a las playas o costas, sino que en grandes cantidades son arrastrados por corrientes hasta un área del Pacifico Norte, formando una isla de basura flotante.


http://www.info-natura.com/blog/2011/04/05/una-gran-isla-de-basura-en-el-pacifico-forma-el-octavo-continente/

dimecres, 6 d’abril del 2011

MÚSICA, ART I CULTURA PER L'ANY DELS BOSCOS

CANDELA VILLAESCUSA

Fotos guanyadores del concurs " Visita a Chera"



Pulsant sobre les imatges es poden veure més grans


Les millors fotografies presentades al concurs per l'alumnat de 3er d'ESO i fetes durant l'excursió de CHERA les tenim ací. Els premis han sigut atorgats pel professorat del departament de ciències.
1er premi. "Cascada". Autora: Mireia Velert.
2º premi. " Castell". Autor: Javier Majuelo.
3er premi. " Paisatge". Autora: Alba Velert.

Els autors rebran com a premi un llibre en reconeixement a l'interés demostrat i als seus mèrits.

Ya ha salido el adulto de la libélula


Ya ha ocurrido. Metamorfosis en el salón de mi casa. Y no hablo de cambiar la decoracion de interiores, sino de la emergencia del imago ( adulto) de Anax imperator hembra en el respaldo de una silla. Ha sido esta noche y el proceso todavía no se ha completado. Esperemos que todo vaya bien.


Susana Fajarnés

dimarts, 5 d’abril del 2011

Metamorfosis de la libélula


La larva de libélula que estoy manteniendo en el acuario desde hace más de un año está muy crecidita. Mirad el aspecto que tiene. Ya se han formado las alas, aunque las tiene todavía plegadas en una funda en el dorso. Ahora tiene que aprender a respirar el aire atmosférico.
Hace días que no come y se está preparando para la última muda, llamada muda imaginal. Todo a punto para realizar la metamorfosis. En este vídeo se explica lo que va suceder dentro de muy pocas horas.

Susana Fajarnés


www.Tu.tv

dimecres, 30 de març del 2011

Cicle de conferències científiques en l'aula de la CAM

Demà és la primera d’un total de quatre conferències molt interessants. Totes relacionades amb la ciència. No vos les perdeu. A les 7 de la vesprada en l’aula de la CAM.

Més informació açí

dissabte, 26 de març del 2011

La Estacion Espacial Internacional se verá en abril de 2011



El próximo mes de abril se verá pasar la ISS en cuatro noches de manera espectacular. No os la perdais si todavía no la habeis visto pasar por encima de nuestra ciudad.

Más información en :

http://www.heavens-above.com/?Loc=Torrente&Lat=39.433&Lng=-0.467&Alt=42&TZ=CET



Susana Fajarnés


dissabte, 5 de març del 2011

LA JIRAFA


Las jirafas tienen como principal característica que son los mamíferos más altos del mundo, gracias a su cuello gigante y a sus largas rodillas. Solo una rodilla es mucho más larga que la mayoría de los humanos (la pata mide 1.8 m aproximadamente). Estas largas patas también le facilita que pueda correr en distancias cortas a una velocidad de 56 Km/h., y en largas distancias, pueda marchar de manera cómoda a unos 16 km/h.

Las jirafas aprovechan su altura para poder llegar a los árboles y las hojas más altas, un privilegio que muy pocos animales pueden conseguir. Las acacias son unas de sus hojas favoritas. Pero no solo las patas y el cuello son largos en las jirafas. Su lengua no se queda atrás. Mide unos 50-55 centímetros, y les ayuda a arrancar los mejores bocados. La principal actividad de las jirafas es comer, y al igual que las vacas, también regurgitan la comida. Tienen que comer muchos kilos de comida a la semana, por lo que deben hacer grandes migraciones para poder encontrar la comida que necesitan.

Pero no todo iban a ser ventajas. La altura también puede ser una desventaja. Cuando se trata de beber en un pozo o una charca, tienen que bajar su enorme cuello, de manera que quedan expuestas a depredadores como el jaguar. Pero las jirafas solo beben cada unos cuantos días, ya que la mayoría del agua que necesitan la obtienen de las hojas que comen.

Las hembras de jirafa dan a luz de pie, y la cría cae a una altura de 1,5 metros nada más nacer. A la media hora ya pueden ponerse de pie, y a las 10 horas ya pueden correr junto a su madre. Las jirafas tienen un pelaje muy bonito, pero nunca exactamente igual al de otra jirafa. Cuanto más cercanas sean, más parecidas serán.